1

NEWSS.GR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

αποκαλύψεις για τους εκβιαστές

© Provided by έθνος.gr
Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται ότι επιχείρησε να εκβιάσει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Ιωάννη Μπενίση, έρχονται στο φως από το διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας, στο οποίο στηρίχτηκε η ποινική δίωξη, με τις βαριές κατηγορίες που άσκησε χτες ο
εισαγγελέας Δ. Γκύζης.
Συλληφθέντες και κατηγορούμενοι είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτης Μαυρίκος και ο υπεύθυνος Τύπου ΔΕΚΟ αλλά και τράπεζας Παναγιώτης Μουσσάς, όπως και ο δημοσιογράφος εταιρείας που εκδίδει ηλεκτρονική εφημερίδα και free press εφημερίδα Χρήστος Φράγκου, οι οποίοι φέρονται ότι αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που προσπάθησε να εκβιάσει την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΟ για ευνοϊκά ή μη ευνοϊκά δημοσιεύματα.
Στον εισαγγελέα
Χτες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, που άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για: ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία καθώς και για δωροδοκία, ενώ στον εκδότη ασκήθηκε επιπλέον ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Και οι τρεις πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν την Παρασκευή στην 20ή ανακρίτρια, ενώ μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.
Συνελήφθησαν από το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 11 Φεβρουαρίου η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου.
Προηγήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Δ. Γκύζη, ενώ δόθηκε παραγγελία για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων. Οπως προκύπτει από τις νόμιμα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές τους συνομιλίες, που διήρκεσαν ένα 10ήμερο, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι προσπάθησαν να ακολουθήσουν την πρακτική που εφάρμοζαν επί χρόνια μέσω της οποίας αποκόμισαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, βραδινές ώρες της 4ης Φεβρουαρίου 2016 και μετά από πολλές τηλεφωνικές οχλήσεις του, ο Παναγιώτης Μουσσάς απαίτησε από την Κάτζου να δώσει χρήματα στον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκο, για να μη γράψει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και «για να χρησιμοποιεί τον Μαυρίκο αναλόγως».
Ο Μουσσάς φέρεται ότι απείλησε την Κάτζου λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Πρόσεχε, ξέρουν στη Νέα Δημοκρατία ότι πας σε ακριβό κομμωτήριο και ότι ντύνεσαι ακριβά, θα γίνεις θύμα bullying».
Λίγο αργότερα στο ραντεβού παραβρέθηκε και ο δημοσιογράφος Χρήστος Φράγκου, διευθυντής της ιστοσελίδας sofokleousin.gr και -σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία- πρότειναν στην Κάτζου να συνεργαστούν οι τρεις τους στον τομέα της διαφήμισης για την προβολή της ATTICA BANK και της ΕΥΔΑΠ.
Για τις διαφημίσεις ο Φράγκος θα δημιουργούσε τέσσερις ιστοσελίδες και θα αμειβόταν με 20.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα μοιράζονταν τα χρήματα.
Να σκεφτείς το παιδί σου
Στις 8.2.2016 σε νέα συνάντησή τους, ο Μουσσάς φέρεται ότι προειδοποίησε την Κάτζου ότι έπρεπε να είναι προσεχτική, γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη Νέα Δημοκρατία και από διάφορους μιντιακούς κύκλους, καθώς διαδίδουν ότι χρηματίζεται από διαφημίσεις εξαιτίας της θέσης της στην ΕΥΔΑΠ.
Μάλιστα ο Μουσσάς της ανέφερε ότι παρακολουθούν την προσωπική της ζωή και τα τηλέφωνά της και απείλησε το παιδί της, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Εχεις ένα παιδί. Να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου», ενώ απαίτησε να δώσει χρήματα στον Μαυρίκο, για να μη γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ.
Την επόμενη μέρα μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων και με αφορμή αρνητικό δημοσίευμα για τις ΕΥΔΑΠ και ΑTTICA BANK, ο Μουσσάς απαίτησε εκβιαστικά 10.000 ευρώ για λογαριασμό του Φράγκου και 10.000 ευρώ για λογαριασμό του Μαυρίκου.
Η συνάντησή τους κανονίστηκε για 12.2.2016, ενώ έπειτα από αυτό ξεκίνησε η παρακολούθηση και η καταγραφή των συνομιλιών των μελών του κυκλώματος.
Απογευματινές ώρες στις 12.2.2016 Κάτζου και Μουσσάς συναντήθηκαν στην καφετέρια BREEZE στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο, όπου η συνάντησή τους βιντεοσκοπήθηκε και καταγράφηκε με τεχνικά μέσα από αστυνομικούς. Ο Μουσσάς ανέφερε ότι αυτός και οι «φίλοι» του έχουν φτιάξει μία «ομάδα», η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά Μέσα, αφενός υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θα εκβιάζει η ομάδα τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν θέλουμε να γαμ... θα λες: Αυτόν θέλει να τον γαμ... μέσα από την κυβέρνηση».
Οπως αναφέρεται σε άλλο σημείο, η Κάτζου παρόλο που δεν είχε να κρύψει κάτι, τρομοκρατήθηκε από την επίδειξη δύναμης του Μουσσά, ο οποίος της ανέφερε ότι αυτός και ο Φράγκου μπορούν να την προστατέψουν αρκεί να μεσολαβήσει προς την ΕΥΔΑΠ για τη χορήγηση διαφημιστικών χρημάτων σε διάφορα sites και εφημερίδες επιλογής τους.
Ο Μουσσάς ανέφερε στην Κάτζου ότι από τη «συνεργασία» τους θα αποκόμιζαν σε μηνιαία βάση περίπου 500.000 με 550.000 ευρώ.
Ειδικότερα ανέφερε ότι ανά μήνα θα εισέπρατταν 20.000 από την ΕΥΔΑΠ, 80.000 από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), 80.000 από τη ΔΕΗ, 100.000 από την Εθνική Τράπεζα και διάφορα ποσά από άλλες εταιρείες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα καθαρίζουμε τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ) είκοσι, είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ, τι δίνουμε; Οχι είκοσι. Ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα ένα κατοστάρικο. Είναι πολλά λεφτά... Πεντακόσια με πεντακόσια πενήντα στο χέρι».
Επιπλέον της ανέφερε ότι χειρίζεται κάποια sites όπως θέλει και ανεβοκατεβάζει άρθρα κατά το δοκούν.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού: «Μεσημβρινές και βραδινές ώρες στις 13.2.2016 ο Μουσσάς επικοινώνησε με την Κάτζου και την ενημέρωσε για κάποια πληροφόρηση που είχε ότι ο Βενιζέλος Ευάγγελος του ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζουν "επίθεση" στην "ΑΤΤΙCA BANK" και στην ΕΥΔΑΠ, αλλά η "oμάδα" του Μουσσά ετοιμάζει αντιδράσεις και θα μπορέσουν να ελέγξουν αν δημοσιευτεί κάτι αρνητικό, λέγοντας ότι θα "φροντίζει" τον Μπενίση και τον "αρχιμανδρίτη"», εννοώντας τον υπουργό Νίκο Παππά.
Επίσης της ανέφερε να επικοινωνήσει με τον Ι.Φ., ιδιοκτήτη οικονομικών ιστοσελίδων, για να του δώσει διαφημιστικές προσφορές, όπως και έγινε. Ωστόσο, στη μεταξύ τους επικοινωνία ο Ι.Φ. θεώρησε μικρό το χρηματικό ποσό που προσέφερε η Κάτζου, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Για εννιακόσια ευρώ δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι μου, να πάω να κόψω τιμολόγιο».
Στόχος και η Δούρου
Στο στόχαστρο των εκβιαστών είχε μπει επίσης η ΔΕΗ αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, σε συνάντηση που είχαν οι κατηγορούμενοι Μουσσάς και Φράγκου με την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου, την οποία και απειλούσαν, οι δύο κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι ανάλογη επίθεση με αυτή που σχεδίαζαν στη ΔΕΗ θα πραγματοποιούσαν και προς τη Ρένα Δούρου. Μάλιστα στην καταγραφείσα από την ΕΛ.ΑΣ. συνομιλία σχολίαζαν μεταξύ τους τα εξής: «Η Δούρου μ..., για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι... και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στον στρατό, εκεί να πας δεν θα πάρεις».
Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού και σε ερώτηση της Κάτζου εάν η ΝΔ την έχει στο «κάδρο» (στοχοποιημένη), ο Μουσσάς της απαντά αρνητικά, προσθέτοντας όμως ότι θα μπορούσε να ξαναμπεί στο κάδρο, και αφήνοντας υπονοούμενα ότι σε περίπτωση που δεν συνεργαζόταν μαζί τους θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Ο συνήγορος του Παναγιώτη Μουσσά Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε στο «Εθνος»: «O εντολέας μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Μόνο η ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα και θα ισχυροποιήσει ή θα αποδυναμώσει τις κατηγορίες».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑΑπό την ΕΥΔΑΠ
Διαφημίσεις χιλιάδων ευρώ στην «Ακρόπολη»
Τεράστια ποσά από τα οποία θα μπορούσαν να προβλεφθούν αποζημιώσεις ουκ ολίγων εργαζομένων στο Δημόσιο ή στις ΔΕΚΟ λάμβαναν έως τις αρχές του 2015, όταν άλλαξε η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, οι Π. Μαυρίκος και Π. Μουσσάς.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες του «Εθνους», ο εκδότης μίας εφημερίδας με σχεδόν μηδαμινή κυκλοφορία, Π. Μαυρίκος, έλαβε από τις 5/7/2013 έως τις 21/7/2014 το ποσόν των 201.966 ευρώ και από την 1η Αυγούστου του 2014 μέχρι τις 19-3-2015, οπότε και αλλάζει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ένα επίσης ισχυρό ποσό της τάξεως των 126.075 ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κονδύλια αυτά (περίπου 20 χιλιάδες τον μήνα) τα λάμβανε ο κ. Μαυρίκος με... αφορμή τις καταχωρίσεις και τη διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ - μέχρι τη στιγμή που πήρε τα ηνία της Διοίκησης ο κ. Γιάννης Μπενίσης, ο οποίος κάθε άλλο παρά εμπόδισε την έρευνα.
2.500 ευρώ τον μήνα
Από τον ίδιο «κορβανά» της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Τάκης Μουσσάς για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2013 έως το 2015 έπαιρνε αποζημίωση ως σύμβουλος Επικοινωνίας 2.500 ευρώ τον μήνα, χωρίς να εμφανίζεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην υπηρεσία.
Το ίδιο διάστημα ο κ. Μουσσάς ήταν γραφείο Τύπου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, απ' όπου και αποχώρησε όταν παραιτήθηκε η κυρία Σαββαΐδου. Επίσης το ίδιο διάστημα (μέχρι πρότινος) είχε σχέση εργασίας με το Γραφείο Τύπου της Τράπεζας Αττικής, ενώ παλαιότερα εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί Σταύρου Δήμα.